Lubisz kefir i często go pijesz? To bardzo dobrze dla Twojego zdrowia! Kefir jest jednym z najzdrowszych napojów, znakomicie wpływającym na florę bakteryjną organizmu, a także pośrednio chroniącym przed infekcjami. Skąd w ogóle wziął się kefir? Jakie ma właściwości? Przeczytaj.
Kefir ma dość krótką historię, ponieważ w powszechnym spożyciu pojawił się dopiero na początku XX wieku. Jego ojczyzną są krainy Kaukazu. Napój prawdopodobnie powstał przez przypadek, gdy kaukascy pasterze przelali mleko do skórzanych worów, w których doszło do fermentacji. Receptura na wytwarzanie kefiru trafiła następnie do Rosji, gdzie ruszyła już masowa produkcja. Kefir błyskawicznie stał się bardzo popularnym napojem na terenie całego Związku Radzieckiego i innych krajów Bloku Wschodniego.
Warto wiedzieć
Obecnie największymi producentami kefiru na świecie są Rosja i Polska.
Kefir nadal jest popularny przede wszystkim w krajach naszej części świata, choć coraz chętniej sięgają po niego także Skandynawowie i Amerykanie. Wpływ na to bez wątpienia mają wyniki badań potwierdzające prozdrowotne właściwości tego napoju.
Powstanie kefiru jest zasługą tzw. grzybków kefirowych. To one odpowiadają za jego kwaśny smak i charakterystyczny aromat. Warto wiedzieć, że w napoju znajdują się także śladowe ilości alkoholu (efekt fermentacji). Mimo to picie kefiru jest bardzo polecane przez lekarzy. Napój dostarcza organizmowi wielu cennych składników:
Kefir jest ponadto niezbyt kaloryczny, ponieważ 100 g napoju dostarcza organizmowi około 65 kcal. Mogą go więc pić osoby będące na diecie – kefir stanowi znakomitą alternatywę dla chociażby słodzonych jogurtów czy napojów mlecznych.
Lekarze przede wszystkim podkreślają, że kefir stanowi naturalny probiotyk, a więc jego picie jest szczególnie zalecane w trakcie antybiotykoterapii. Ponadto napój sam ma właściwości antybakteryjne, dlatego chroni przed infekcjami, szczególnie układu pokarmowego.
Regularne picie kefiru wzmacnia układ odpornościowy i znacznie redukuje ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ostatnie badania wykazały także, że zawarte w kefirze substancje (m.in. polisacharyd kefiran) mają działanie przeciwnowotworowe i hamują rozwój komórek rakowych w przypadku nowotworu płuc, piersi i czerniaka.
Wniosek jest prosty: warto pić kefir i włączyć go do swojej codziennej diety. Przekonanie do niego dzieci może być nieco trudniejsze z uwagi na kwaśny smak, ale zyski wynikające z picia kefiru są na tyle duże, że zdecydowanie warto spróbować.