Kawa "Po Turecku"

Mariusz Siwko
09.05.2015

Kawa "Po Turecku" to nie jest kawa sypana, zalana wodą i podana w szklance z dwoma kostkami cukru na spodku.

Kawę po Turecku przygotowujemy w specjalnym mosiężnym czajniczku-tygielku lub po prostu rondelku z uchwytem. Do tygielka wsypujemy zmieloną kawę najlepiej oczywiście świeżo zmieloną z dużą ilością cukru (1 łyżeczka cukru na 1 łyżeczkę kawy lub 1 łyżeczka cukru na 3 łyżeczki kawy).

Następnie zalewamy ją zimną wodą (nie do pełna) i podgrzewamy. Podgrzewamy do momentu, aż napój pokryje się pianą, ale nie dopuszczając do wrzenia bo wykipi i co najważniejsze, straci smak.

Teraz należy napój zamieszać, odstawić z ognia, poczekać aż "się uspokoi" i ponownie podgrzać do wystąpienia piany. Czynność mieszania powtarzamy trzy razy. Moc napoju można regulować zmieniając tę liczbę, np. 2 lub 4 razy.

Po zakończeniu podgrzewania tygielek zdejmujemy oraz delikatnie skrapiamy powierzchnię napoju zimną wodą aby fusy opadły na dno.

Napój nalewamy do filiżanek porcelanowych. Ważne aby na powierzchni była lekka pianka.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.