Kasza bulgur – przepyszny składnik z Bliskiego Wschodu

Mariusz Siwko
19.12.2016

Kasza bulgur? Pierwsze słyszę. To typowa reakcja Polaków, bo rzeczywiście nie znamy zbyt dobrze tego produktu. Tymczasem kasza bulgur jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu jedzą ją od około 4000 lat i stanowi ona dla nich substytut ryżu. Dodajmy – bardzo smaczny substytut.

Właściwości kaszy bulgur

Kasza bulgur, w porównaniu do innych kasz, jest wyjątkowo pożywna i sycąca. Główna w tym zasługa bardzo wysokiej zawartości błonnika. Po ugotowaniu w 100 gramach bulgur znajduje się około 4,5 grama błonnika (w innych kaszach zwykle do 2 gramów). Dlatego po zjedzeniu nawet niewielkiej porcji tej kaszy czujemy się bardzo nasyceni.

Ogromnym atutem bulgur jest jej niska kaloryczność – oczywiście jak na kaszę. W 100 gramach produktu znajdują się około 83 kilokalorie (a np. w kaszy kuskus 112 kilokalorii). Nie jest to może mało, ale z uwagi na wysoką zawartość błonnika, a bardzo niską tłuszczu i cukru, kasza bulgur może być polecana osobom dbającym o linię.

Rada

Kaszę bulgur jak najczęściej powinny jeść osoby cierpiące na nerwicę – w składniku tym jest ogromna ilość magnezu (32 mg/100 g produktu), który pomaga koić nerwy i panować nad napięciem mięśniowym.

Ponadto w kaszy bulgur znajdziemy mnóstwo innych cennych składników, jak:

  • Witamina B i B1
  • Kwas foliowy
  • Potas
  • Wapń
  • Sód

Dlatego jedzenie tego rodzaju kaszy jest zalecane także osobom z chorobami układu krążeniowego.

Pamiętaj

Kaszy bulgur nie mogą spożywać osoby chorujące na celiakię – zawiera ona gluten.

Co z chorymi na cukrzycę?

Na szczęście w przypadku tej choroby jedzenie kaszy bulgur jest jak najbardziej dozwolone, a wręcz wskazane. Dlaczego? Ponieważ kasza ma bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący tylko IG 46.

Kasza bulgur, z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, jest także bardzo polecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Przygotowanie kaszy nie jest trudne – gotuje się ją około 10 minut i podaje z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje z mięsem mielonym czy schabem. Może być doskonałym zamiennikiem dla ziemniaków, białego ryży i innych kasz. Kaszę bulgur można kupić w każdym supermarkecie – powoli staje się modna, głównie na fali trendu zdrowego jedzenia. Cena także nie odstrasza, dlatego nie pozostaje nic innego, jak po prostu spróbować – w smaku jest naprawdę doskonała.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie