Kamelia mała

Mateusz Nowak
06.09.2015

Kamelia mała, kamelijka (Camellia sasanqua) – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych. Pochodzi z Japonii.

Charakterystyka

  • Pokrój -  Wiecznie zielony krzew o wysokości 3-5 m.
  • Liście - Błyszczące na górnej stronie, eliptyczne lub podłużnie eliptyczne o piłkowanych brzegach.
  • Kwiaty -  Wyrastają pojedynczo, lub po kilka w kątach liści. Są pachnące, duże (średnica do 7 cm), różowe lub czerwone. Mają 5-7 działkowy kielich, 5-7 płatkową koronę, 1 słupek i liczne pręciki.
  • Owoc - Półkulista lub jajowata torebka z licznymi nasionami.

Zastosowanie

    * Roślina ozdobna: Na większą skalę uprawiana jest w Indochinach, Japonii, południu Ameryki Północnej. U nas czasami uprawiana w szklarniach oraz jako roślina doniczkowa.
    * Olej z nasion jest używany jako tłuszcz jadalny oraz do produkcji mydła. Aromatyczne liście są dodawane do niektórych gatunków herbaty.


źródło: http://pl.wikipedia.org
Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie