Płyty indukcyjne bardzo szybko wypierają te gazowe i przede wszystkim elektryczne. Są tanie w eksploatacji, bezpieczne i estetyczne. W wielu nowych domach brakuje instalacji gazowej, dlatego indukcja jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem, nawet mimo wysokiej ceny zakupu. Trzeba jednak pamiętać, aby kupić specjalne garnki do indukcji. Podpowiadamy, jak wybrać te dobre
Wbrew pozorom do pracy na płytach indukcyjnych nadają się też zwykłe, emaliowane garnki. Aby się o tym przekonać trzeba przeprowadzić prosty test. Chwytamy magnes (np. taki na lodówkę) i przykładamy do dna garnka. Jeśli magnes będzie przywierać, to garnek jak najbardziej nadaje się do płyty indukcyjnej.
Warto wiedzieć
Na płytach indukcyjnych na pewno nie będą natomiast działać garnki wykonane z blachy.
Oczywiście kupując nowe garnki nie trzeba się bawić w żadne testy. Wystarczy znaleźć na opakowaniu specjalny symbol, który potwierdza, czy dany zestaw nadaje się do użycia na płytach indukcyjnych.
Rada
Garnki do płyt indukcyjnych muszą mieć idealnie płaskie dno – w przeciwnym razie albo nie będą działać, albo nie wykorzystają w pełni energii przekazywanej przez pole magnetyczne.
Bardzo dużą zaletą garnków do kuchni indukcyjnych jest ich uniwersalność. Takich garnków można używać także na kuchenkach gazowych, płytach elektrycznych czy w piekarniku.
Podstawowym kryterium wyboru jest to, jaka jest średnica pól naszej płyty indukcyjnej. Jeśli jest ona wyposażona w 2 pola małe, 1 średnie i 1 duże, to warto wybrać zestaw garnków o różnych średnicach. Nie ma bowiem sensu gotować np. jajka w rondelku na największym polu indukcji – marnujemy w ten sposób energię.
Warto także przemyśleć kwestię gotowania wody na herbatę czy kawę. Nowoczesne kuchenki indukcyjne są na tyle oszczędne, że stanowią atrakcyjną alternatywę dla czajników elektrycznych. Gotują równie szybko, a przy okazji nieco taniej. Wówczas przyda się czajnik przeznaczony do pracy na kuchence indukcyjnej.
Pozostałe kryteria wyboru garnków do indukcji nie różnią się od tych, jakie należy wziąć pod uwagę kupując garnki do kuchenki gazowej czy elektrycznej. Naczynia powinny być solidne, mieć wygodne rączki i pokrywki. Im grubsze dno, tym większa efektywność gotowania.
Warto od razu zainwestować w garnki wyższej jakości, które posłużą przez wiele lat.