Jaki młynek do pieprzu i soli wybrać?

Krzysztof Jagielski
12.06.2018

Nie ma wątpliwości, że młynek do przypraw do podstawowe wyposażenie nowoczesnej kuchni. Używanie świeżo zmielonej soli czy pieprzu jest korzystne z punktu widzenia smaku potraw. Na rynku są dostępne różne rodzaje młynków: ręczne, elektryczne, a także jednorazowe (przynajmniej teoretycznie). Które rozwiązanie wybrać? Podpowiadamy.

Młynek ręczny: niska cena jest największą zaletą

Prosty ręczny młynek można kupić już za kilkanaście złotych. Ostateczna cena zależy przede wszystkim od wielkości (pojemności) urządzenia oraz od tego, z jakiego materiału została wykonana obudowa. Zdecydowanie największą popularnością cieszą młynki drewniane, które wyróżniają się uniwersalnym designem i niską wagą.

Zaletą młynka ręcznego jest niezawodność. Urządzenie spokojnie może posłużyć wiele lat, nawet w przypadku intensywnej eksploatacji. Tutaj po prostu nie ma się co zepsuć.

Wada? Konieczność ręcznego mielenia przypraw, co dla niektórych może być dość uciążliwe. Wiele osób zwraca również uwagę na fakt, że ręczne młynki nie są w stanie bardzo drobno zmielić soli czy pieprzu.

Młynek elektryczny: wygoda ponad wszystko

Młynki elektryczne powoli wypierają z rynku te ręczne, czemu też trudno się dziwić. Są po prostu bardzo wygodne w stosowaniu. Wystarczy nacisnąć przycisk, aby w ciągu kilku chwil otrzymać drobno (i dokładnie!) zmieloną przyprawę. Wszystko to sprawia, że po młynki elektryczne coraz chętniej sięgają nawet tradycjonaliści, w tym czołowi szefowie kuchni.

Wadą tego rozwiązania jest natomiast konieczność ładowania wbudowanego akumulatora lub regularnego wymieniania baterii, co znacznie podnosi koszt eksploatacji urządzenia. Najtańsze młynki elektryczne można kupić już za 25-30 złotych.

Młynki jednorazowe: czy aby na pewno?

Młynki jednorazowe wciąż są uznawane za rynkową nowość. W swojej ofercie ma je przynajmniej kilku producentów przypraw. Możemy kupić gotowy młynek wypełniony solą czy pieprzem, który powinien wystarczyć na około miesiąc – przy założeniu, że gotujemy codziennie, ale niezbyt intensywnie doprawiamy potrawy.

Warto natomiast wiedzieć, że choć teoretycznie takie młynki są jednorazowe, to przy odrobinie sprytu można z nich korzystać przez znacznie dłuższy czas. Niektóre modele umożliwiają zdjęcie młynka, wsypanie nowej porcji przyprawy, a następnie ponowne zamknięcie obudowy. Trzeba jednak pamiętać, że sam mechanizm młynka jednorazowego ma bardzo ograniczoną trwałość, dlatego nie ma mowy, by powtarzać ten „fortel” przez długi czas.

Co zatem wybrać? Bezapelacyjnie najlepszym rozwiązaniem jest młynek elektryczny. Jeśli jednak nie chcesz wydać zbyt dużo, a do tego cenisz sobie tradycyjne rozwiązania, postaw na młynek ręczny. Młynki jednorazowe to raczej opcja awaryjna i rozwiązanie dla osób, które chcą się najpierw przekonać, czy taki sposób doprawiania dań w ogóle im odpowiada.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie