
Lodówka to niezbędny sprzęt w każdej kuchni, choć wielu z nas nie do końca potrafi z niej korzystać. Najczęstsze błędy dotyczą ustawiania temperatury i rozkładu produktów, co w najlepszym przypadku grozi przyspieszonym psuciem się produktów, a w najgorszym nawet zatruciem pokarmowym. Jaka temperatura powinna panować w lodówce? Wyjaśniamy!
Zalecana temperatura ogólna w lodówce mieści się w przedziale od 3°C do 5°C. Najważniejsze jest to, aby nigdy nie przekraczała 7°C – powyżej tej temperatury następuje błyskawiczny rozwój bakterii.
Co ciekawe, temperatura nie powinna też spadać poniżej zera, ponieważ skutkuje to przemarzaniem produktów i może pogarszać ich walory smakowe.
W każdej lodówce są tzw. strefy temperatur. W nowoczesnych, zaawansowanych modelach, można nawet ustalać dla nich osobne wartości, co jest bardzo wygodne. Jeśli Twoja lodówka nie posiada takiej funkcji, to pamiętaj o pilnowaniu optymalnych temperatur w poszczególnych strefach i układaniu produktów zgodnie z poniższym schematem:
Dodajmy również, że temperatura w zamrażarce powinna wynosić minimum -18°C, co umożliwia długie przechowywanie żywności bez utraty wartości odżywczych