Jaka temperatura powinna panować w lodówce?

Remigisz Szulc
04.11.2025

Lodówka to niezbędny sprzęt w każdej kuchni, choć wielu z nas nie do końca potrafi z niej korzystać. Najczęstsze błędy dotyczą ustawiania temperatury i rozkładu produktów, co w najlepszym przypadku grozi przyspieszonym psuciem się produktów, a w najgorszym nawet zatruciem pokarmowym. Jaka temperatura powinna panować w lodówce? Wyjaśniamy!

Optymalne wartości

Zalecana temperatura ogólna w lodówce mieści się w przedziale od 3°C do 5°C. Najważniejsze jest to, aby nigdy nie przekraczała 7°C – powyżej tej temperatury następuje błyskawiczny rozwój bakterii.

Co ciekawe, temperatura nie powinna też spadać poniżej zera, ponieważ skutkuje to przemarzaniem produktów i może pogarszać ich walory smakowe.

Strefy temperatur w lodówce

W każdej lodówce są tzw. strefy temperatur. W nowoczesnych, zaawansowanych modelach, można nawet ustalać dla nich osobne wartości, co jest bardzo wygodne. Jeśli Twoja lodówka nie posiada takiej funkcji, to pamiętaj o pilnowaniu optymalnych temperatur w poszczególnych strefach i układaniu produktów zgodnie z poniższym schematem:

  • Górna półka - temperatura wynosi tam 5–7°C, dlatego dobrze nadaje się do przechowywania produktów gotowych do spożycia, jak jogurty, sery, wędliny czy resztki obiadu.
  • Środkowa półka – tutaj temperatura nie powinna przekraczać około 4°C. Świetnie nadaje się do przechowywania produktów mlecznych, napojów czy jajek.
  • Dolna półka – zwyczajowo jest najchłodniejsza, a temperatura spada na niej do około 2–3°C). Można na niej przechowywać mięso, ryby, świeże produkty łatwo psujące się.
  • Szuflada na warzywa – tutaj temperatura może być nieco wyższa i wynosić nawet 6–8°C., Przechowujemy tu nie tylko warzywa, ale też owoce.
  • Drzwi lodówki – są najcieplejszą strefą, dlatego można na nich przechowywać keczup, musztardę, gotowe sosy, ale nigdy mleko czy mięso.

Dodajmy również, że temperatura w zamrażarce powinna wynosić minimum -18°C, co umożliwia długie przechowywanie żywności bez utraty wartości odżywczych

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie