Kuchenki mikrofalowe nie mają zbyt dobrej sławy. Kojarzą się z przyrządzaniem niezdrowych i niesmacznych potraw, przede wszystkim fast foodów. Warto jednak wiedzieć, że popularną mikrofalówkę można wykorzystać na wiele sposobów i dzięki niej znacznie ułatwić sobie codzienne gotowanie (Amerykanie robią to już od lat 50.) Jaką mikrofalówkę kupić? Podpowiadamy w 5 punktach.
- Pojemność – kuchenkę mikrofalową dobieramy zawsze do potrzeb rodziny. Nie ma sensu kupować wielkich urządzeń o pojemności 40 litrów, skoro sprzęt będzie służyć jedynie do okazjonalnego podgrzewania obiadu dla 2 osób. Wówczas lepsza będzie mikrofalówka 15-litrowa.
- Wolnostojąca czy do zabudowy? - mikrofalówki do zabudowy są droższe, ale prezentują się w kuchni bardziej efektownie. Sprawdzają się jednak tylko w sytuacji, gdy planujemy urządzenie kuchni na nowo. Urządzenia wolnostojące są bardziej uniwersalne – można je dowolnie przestawiać, a nawet chować. Do wyboru są także różne wersje kolorystyczne, co pozwala dobrać mikrofalówkę do własnych preferencji. Modele wolnostojące są też wyraźnie tańsze od tych do zabudowy.
- Programy – im jest ich więcej, tym lepiej. Porządna mikrofalówka powinna oferować możliwość nie tylko podgrzewania, ale też rozmrażania, pieczenia, suszenia czy grillowania. W najlepszych modelach można znaleźć nawet funkcję termoobiegu, dzięki czemu w ostateczności mikrofalówka zastąpi zwykły piekarnik.
- Sterowanie – w najpopularniejszych modelach znajdziemy sterowanie elektroniczne. Polega to na tym, że użytkownik sam określa czas i temperaturę pracy mikrofalówki. Na rynku są jednak także sprzęty z wysokiej półki, które wykorzystują funkcję automatyki wagowej. Taka mikrofalówka na podstawie wagi potrawy sama oceni, ile czasu potrzeba na jej przygotowanie.
- Moc – jeśli mikrofalówka ma służyć jedynie do podgrzewania wczorajszego obiadu, to w zupełności wystarczy urządzenie o mocy 600-700W. Jeśli jednak sprzęt docelowo będzie wykorzystywany np. do grillowania, wówczas trzeba już zainwestować w mikrofalówkę o mocy ponad 1000W. Warto jednak pamiętać, że wysoka moc nie musi mieć przełożenia na tempo podgrzewania potraw.
Lista zalet mikrofalówki jest długa: szybsze przygotowywanie potraw, wygoda, czystość, kompaktowe rozmiary, łączenie w sobie cech kilku urządzeń. Bez wątpienia warto mieć to urządzenie w swojej kuchni, oczywiście wybrane świadomie i zgodnie z własnymi potrzebami.