Jak zaplanować wyspę kuchenną?

Andrzej Winnicki
21.02.2022

Wyspa kuchenna jest bardzo efektownym, a przy tym funkcjonalnym elementem wyposażenia tego pomieszczenia. I choć kojarzymy ją tylko z bardzo przestronnymi kuchniami, to w rzeczywistości taką wyspę można zaplanować również w nieco mniejszej kuchni. Grunt to trzymać się kilku podstawowych zasad, z których najważniejsze omawiamy w naszym poradniku.

Sprawdź, czy w ogóle jest na nią miejsce

Nie ma sensu upierać się przy wyspie kuchennej, jeśli ewidentnie brakuje na nią miejsca. Taka wyspa powinna znaleźć się dokładnie pośrodku kuchni, dzięki czemu zapewnimy sobie do niej wygodny dostęp oraz jednocześnie nie zaburzymy komunikacji w pomieszczeniu. Jeśli miałoby się okazać, że przez wyspę musisz np. pokonywać znacznie większy dystans chcąc dostać się do lodówki czy piekarnika, to takie rozwiązanie będzie bardziej źródłem frustracji niż satysfakcji.

Niezbędne instalacje

Planowanie wyspy kuchennej trzeba uwzględnić już na etapie prowadzenia prac instalacyjnych w pomieszczeniu. Musisz wiedzieć, gdzie ta wyspa ma się znaleźć, aby doprowadzić do tego miejsca instalację elektryczną (w przypadku planowania płyty indukcyjnej), gazową (płyta tradycyjna) oraz wodnej i kanalizacyjnej. Bez tego wyspa będzie po prostu dodatkowym blatem kuchennym.

Wyspa kuchenna powinna mieć zlewozmywak

Wiele osób o tym zapomina, tymczasem jeśli na wyspie brakuje zlewozmywaka, to jej funkcjonalność jest mocno ograniczona. Wyobraź sobie, że kroisz warzywa na blacie na wyspie, a następnie musisz je przenosić przez kuchnię do zlewozmywaka znajdującego się w zupełnie innej części pomieszczenia. Niepraktyczne, denerwujące, sprzyjające robieniu bałaganu.

Zadbaj o oświetlenie

Wyspa kuchenna musi posiadać własne źródło światła, najlepiej sterowane osobno. Dobrze sprawdzą się tutaj lampy wiszące lub tzw. spoty sufitowe. Ważne jest, aby światło dobrze doświetlało przestrzeń blatu roboczego, co ma ogromny wpływ na komfort oraz bezpieczeństwo przygotowywania posiłków.

Miejsce do jedzenia

Przy wyspie kuchennej warto zaplanować nawet niewielki skrawek blatu do spożywania posiłków, przede wszystkim szybkiego śniadania. Z drugiej strony blatu umieść stołki barowe (tzw. hokery), co zwiększy funkcjonalność tego elementu wyposażenia kuchni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie