Jadłospis przedszkolaka, czyli 5 najważniejszych zasad żywienia kilkulatka

Mateusz Nowak
05.09.2016

Wiek przedszkolny jest bardzo ważny dla rozwoju dziecka. Błędy żywieniowe popełnione na tym etapie będzie trudno naprawić, a wszelkie niedobory mogą mieć zły wpływ na zdrowie malucha. Jadłospis przedszkolaka powinien być zbilansowany – to oczywiste. Równie ważne jest jednak, aby właśnie na tym etapie wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe. Czego nie może zabraknąć w diecie kilkulatka? Jak ułożyć dobry jadłospis dla pociechy? Oto 5 najważniejszych zasad.

  1. Dieta bogata w węglowodany – dziecko w wieku 3-5 lat ma ogromne zapotrzebowanie na energię. Dużo się bawi, poznaje świat, zaczyna pierwszą naukę, spędza sporo czasu na dworze. Dlatego ważne jest, aby dostarczyć mu odpowiednią ilość składników odżywczych. Podstawę powinny stanowić węglowodany, ale nie proste, tylko złożone, obecne np. w kaszach, makaronach, ciemnym ryżu i pieczywie pełnoziarnistym. W jadłospisie przedszkolaka węglowodany powinny stanowić połowę składników odżywczych.
  2. Warzywa – warzywa to źródło cennych witamin i minerałów. W przypadku kilkulatków problemem jest przekonanie dziecka do ich jedzenia. Maluchy najczęściej narzekają, że kalafior czy brukselka ma mdły smak. Nie warto jednak ulegać kaprysom dziecka i dosalać warzyw, bo może to mieć zły wpływ na ciśnienie malucha. Lepszym pomysłem będzie podawanie dziecku warzyw w atrakcyjnej postaci – np. jako ozdoby na kanapce. Pozwólmy też dziecku określić, które warzywa najbardziej mu smakują i włączyć je do codziennego jadłospisu.
  3. Żadnej żywności przetworzonej! - to jedna z najważniejszych zasad. Kilkulatek nie powinien jeść tzw. śmieciowej żywności, czyli wszelkich gotowych potraw, jak pizza, hamburgery, czipsy czy paluszki. Pożytek dla organizmu z ich jedzenia jest żaden, a efektem może być tylko niekontrolowane przybieranie na wadze. Warto przy tym pamiętać o powiedzeniu, że czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Dzieci przyzwyczajane do śmieciowego jedzenia będą po nie sięgać także w kolejnych latach.
  4. Uwaga na ciężkostrawne potrawy – małe dziecko nie może jeść grzybów i gęstych sosów, ponieważ jego układ trawienny nie poradzi sobie z ich strawieniem. Efektem może być nawet groźne dla życia zatrucie. Trzeba unikać podawania dziecku produktów smażonych w głębokim tłuszczu, jak frytki czy placki ziemniaczane. Zamiast tego lepiej jest sięgać po dania lekkostrawne, bogate w białko roślinne, zdrowe tłuszcze i wspomniane już węglowodany złożone.
  5. Ostrożnie z przyprawami – przyprawianie potraw dla kilkulatka powinno diametralnie różnić się od tego przeznaczonego dla osób dorosłych. Dzieci szybko przyzwyczajają się do określonego smaku, dlatego nie trzeba uszczęśliwiać przedszkolaka na siłę poprzez dodawanie soli, pieprzu, a tym bardziej ostrych przypraw, jak chili czy curry.

Na rodzicach przedszkolaka spoczywa ogromna odpowiedzialność nie tylko za jego prawidłowe żywienie, ale także przekazanie mu zdrowych nawyków. Warto również skontrolować, co dziecko je w przedszkolu i w jakich ilościach.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.