Herbata pu-erh (普洱茶) jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. w czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza.
Nazwa tego rodzaju herbaty pochodzi od miasteczka Pu-Erh w chińskiej prowincji Yunnan. To „stara” herbata, która jak dobre wino, długo dojrzewa.
Proces jej produkcji jest długotrwały i skomplikowany. Liście zebrane w lipcu, po wstępnej fermentacji, leżakują 5-6 lat w ciemnym, wilgotnym miejscu. Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu-Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji, podczas której dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, zapoczątkowujących dojrzewanie herbaty. Bogactwo związków czynnych i zachodzące w tym czasie procesy nadają im wyjątkową wartość i …ziemisty smak, łagodzony często aromatami, cytrynowym, grejpfrutowym, malinowym lub nawet earl grey.
Herbata czerwona dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana poprawia metabolizm wpływając na normalizację masy ciała, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe. Zalecana jest szczególnie dla osób z nadwagą. Niemniej jednak osoby szczupłe nie muszą obawiać się jej spożywania gdyż działanie odchudzające polega na likwidowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.
Pu-erh to herbata uprawiana w tradycyjny sposób, bez sztucznych środków ochrony roślin i polepszaczy. Pozwala dbać o zdrowie, cieszyć się naturą i doskonałym smakiem w każdej filiżance.
Sposób parzenia:
90-100⁰C 5 min.
Parzenie Pu-Erh powinno trwać ok. 5 min. w temp. wody 90-100°C. Należy pamiętać, aby filiżanki, do których nalewamy herbatę, były uprzednio dobrze nagrzane i niezbyt duże – ok. 80-120 ml, dzięki temu napar będzie podany w odpowiedniej temperaturze, zachowując pełnię smaku i aromatu. Dzbanek najlepiej trzymać na podgrzewaczu.
Ciekawostki :
Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi – powodzi, w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i …zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, ale szybko odkryto jej dietetyczne walory.
Działanie obniżające masę ciała przypisywane jest m.in. kofeinie czerwonej herbaty, która zwiększa wydatek energii i produkcję ciepła. Badania kliniczne sugerują, że Pu-Erh wzmaga przemianę materii i spalanie tłuszczu.
autor: Agnieszka Bonecka
Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active