Herbata – którą dziś wybierasz?

Jerzy Biernacki
06.09.2015

Herbata to wśród Polaków jeden z najchętniej wybieranych napoi – statystyczny mieszkaniec naszego kraju pije ją codziennie. Nie musi to jednak oznaczać picia tego samego napoju każdego dnia. Gatunków i rodzajów herbaty jest tyle, że wybór jest praktycznie nieograniczony! Oto kilka informacji o najpopularniejszych z nich.

Herbata czarna

Nadal jest to najczęściej spożywana herbata, zwłaszcza przez tradycjonalistów i osoby starsze. Ten gatunek to tak naprawdę herbata zielona, która została poddana procesowi fermentacji, zyskując tym charakterystyczny mocny smak i aromat. Najpopularniejsze czarne herbaty pochodzą z Darjeeling w Indiach, znane i lubiane są też Assam i Celon pochodzące ze Sri Lanki. Polacy chętnie spożywają ją z dodatkiem cukru i cytryny bądź, rzadziej, mleka. Najlepiej jednak podawać ją – jak każdą herbatę – solo, tak by w pełni skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Są to m.in.: działanie antyseptyczne i lekko ściągające, a także hamujące rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym i pobudzanie wydzielania soków trawiennych – sprawdzi się więc do picia wtedy, gdy nasz żołądek niedomaga. Więcej o zdrowotnych właściwościach czarnej herbaty znajdziesz tu: http://www.herbata.info/herbata-czarna/

Herbata zielona

Ten rodzaj herbaty jest drugim chętnie wybieranym napojem herbacianym w Polsce. Gatunkowo jest to ten sam rodzaj co herbata czarna, jednakże w przeciwieństwie do niej listki zaraz po zbiorach suszy się, by zapobiec ich fermentacji. Dzięki temu posiada ona delikatniejszy smak i aromat, a także charakteryzuje się większą ilością składników mineralnych i witamin – wit. C i E, fluoru i przeciwutleniaczy. Co ciekawe, pomaga ona chronić szkliwo zębów, a także wykazuje działanie moczopędne, regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga też w koncentracji podczas wytężonego wysiłku umysłowego. Jest też bardzo lubiana przez osoby odchudzające się, gdyż wspomaga trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Dowiedz się, jak prawidłowo zaparzać zieloną herbatę, by w pełni cieszyć się jej aromatem i cennymi właściwościami: http://www.herbata.info/herbata-zielona

Herbata biała

Wciąż mało znana w Polsce herbata biała jest ciekawą alternatywą dla innych napoi herbacianych i świetnym rozwiązaniem dla kawoszy, bo charakteryzuje się bardzo wysoką, w porównaniu do innych herbat, zawartością kofeiny. Niestety, jest to również najdroższy gatunek – ceny wahają się od 30 do nawet 100 zł za 100 gram suszu. Pochodzi z nich, z niedojrzałych pączków, które zbierane są nim zdążą się rozwinąć – ponieważ liście to nie zyskały jeszcze swojej zielonej barwy, biała herbata posiada charakterystyczny, jasnosłomkowy kolor. Podobnie jak zielona herbata, biała również jest poddawana procesowi suszenia, dzięki czemu zachowuje mnóstwo cennych związków antyoksydacyjnych. Więcej informacji o sposobie przyrządzania i spożywania białej herbaty dowiesz się pod linkiem http://www.herbata.info/herbata-biala.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie