Grzyby: Krem z borowików

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 600 g świeżych borowików
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć grzyby, aż odparuje woda.
Dodać cebulę, masło, doprawić i wymieszać.
Włoszczyznę obrać, umyć, zalać bulionem, gotować pod przykryciem około 20 minut.
Odcedzić wywar i połączyć go z grzybami. Gotować jeszcze 10–15 minut.
Zdjąć z ognia, dodać 1–2 ugotowane marchewki, pietruszkę, zmiksować.
Zabielić śmietaną, doprawić, wymieszać.
Posypać natką.

Podawać:

Z grzankami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie