Grzyby: Gulasz z grzybów

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 100 g wędzonego posiekanego boczku
  • 4 posiekane cebule dymki
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki

Przyrządzenie:

Grzyby oczyścić, wypłukać, dokładnie osączyć, duże pokrajać na połówki lub ćwiartki.
W garnku stopić boczek, włożyć cebule dymki, czosnek i natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
Dołożyć grzyby, zamieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Odstawić przestudzić.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, powoli wlewać do grzybów, stale mieszając podgrzewać do zagotowania.
Dusić dalej na małym ogniu przez 5 minut często mieszając.

Podawać:

Z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie