Grzyby: Grzyby w sosie śmietanowym

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg mieszanych grzybów leśnych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanki kremowej śmietany
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Grzyby oczyścić pokroić w plastry.
Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i pokrojony drobno seler naciowy, chwilę poddusić.
Dodać grzyby i dusić mieszając około 10 minut.
Śmietanę lekko posolić, wymieszać z bulionem drobiowym, dodać do duszących się grzybów.
Podgrzać, dodać keczup, wino, sos Worcester i musztardę.
Doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku.
Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty zagęścić go mąką.

Podawać:

Z pieczywem lub jako dodatek do mięs.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie