Grzyby: Grzyby w cieście piwnym

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 500 g kapeluszy jędrnych grzybów
  • olej
  • ¾ szklanki piwa
  • 2 jaja
  • 250 g mąki
  • sól

Przyrządzenie:

Oczyszczone kapelusze gotować w osolonej wodzie ok. 15 min.
Oddzielić żółtka jaj od białka.
Żółtka wymieszać z piwem, dodać szczyptę soli i tyle mąki,
żeby po zmieszaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Białko jaj ubić na pianę, dodać do ciasta, wymieszać.
Do ciasta dodać jeszcze łyżkę oleju i ponownie wymieszać.
Kapelusze grzybów zanurzyć w cieście i smażyć na oleju z obu stron.

Podawać:

Z chlebem.

Uwaga:

Głośno chwalić!

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie