Grzyby: Grzyby po myśliwsku

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 100 g słoniny
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jagód jałowca
  • ½ szklanki drylowanych śliwek
  • posiekana nać pietruszki

Przyrządzenie:

Grzyby oczyścić, większe pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, przyrumienić.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do słoniny, zeszklić.
Do tak przygotowanego tłuszczu dodać grzyby, dusić mieszając przez 10 minut.
Dodać śliwki, rozgniecione jagody jałowca,
dusić razem aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić.

Podawać:

Gorące, posypane nacią pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie