Grzyby: Grzyby marynowane babci

Marek Szydełko
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 3 cebule
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • goździki
  • chrzan

zalewa:

  • 400 ml wody
  • 200 ml octu (10%)
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przyrządzenie:

Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki
oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki.
Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.
Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.
Pomiędzy grzyby włożyć blanszowane, małe cebulki, w całości lub grubo pokrojone.
Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.
Przygotować zalewę:
zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.
Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć.
Pasteryzować przez około 45 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie