Składniki:
zalewa:
Przyrządzenie:
Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki
oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki.
Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.
Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.
Pomiędzy grzyby włożyć blanszowane, małe cebulki, w całości lub grubo pokrojone.
Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.
Przygotować zalewę:
zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.
Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć.
Pasteryzować przez około 45 minut.