Grzyby: Grzyby marynowane

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • małe grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki, maślaki, gąski, opieńki, kozaki
  • 3 duże cebule
  • zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżkę gorczycy
  • 1 szklanka octu

Przyrządzenie:

Przygotować zalewę: wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować.
Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze około 3 minut.
Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła.
Grzybki oczyścić, dobrze umyć, wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić, ostudzić.
Wkładać do słoiczków do ¾ wysokości wlać zalewę i odwróconą łyżeczką wymieszać dobrze grzybki z zalewą.
Jeśli będzie mało zalewy to dolać aby grzybki były zakryte.
Zakręcić, pasteryzować przez 20 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie