Grzyby: Grzyby leśne w Vol-au-vent

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 50 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 50 ml madery
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ciasto:
 Oba rodzaje mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wlewając stopniowo 170 ml zimnej wody,
wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm tak, aby przy brzegach było 3 razy cieńsze niż na środku.
Zimne masło pokroić na kawałki, ułożyć na środku ciasta, a brzegi zagiąć do wewnątrz, jak kopertę.
Wstawić na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na prostokąt 20x60 cm.
Nałożyć boczne części ciasta na środkową i ponownie rozwałkować.
Znów wstawić na 15 minut do lodówki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzykrotnie.
Po ostatecznym wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość 4–5 mm
i wyciąć krążki o średnicy około 10 cm.
1/3 krążków zostawić w całości, w środku pozostałych wyciąć krążki o średnicy około 6 cm.
Otrzymane w ten sposób pierścienie położyć na całych kółkach.
Wszystko posmarować żółtkiem i piec 10–15 min w temperaturze 240°C.
Na wyciętych środkach położyć kuleczki z resztek ciasta i także upiec.
Farsz:
 Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na złoty kolor.
Grzyby oczyścić, pokroić, dodać do cebuli, smażyć 5–7 minut.
Wlać bulion, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, wlać maderę.
 Dodać śmietanę i posiekaną natkę, wymieszać, podgrzewać 5 minut na małym ogniu.
Foremki przestudzić, wypełnić farszem, zapiec 5 minut w temp. 180°C.

Podawać:

Gorące, przykryte upieczonymi pokrywkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie