Grzyby: Boczniaki w sosie paprykowym

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 600 g boczniaków
  • 150 g gotowanej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plastry
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina

sos:

  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego
  • szczypta chili
  • sól

Przyrządzenie:

Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać,
paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę.
Cebulę dusić na oleju około 5 minut, po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować.
Ponownie zagotować i doprawić solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.
Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić, popieprzyć.
Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek.
Pęczki układać na grill i piec przez 6-8 minut stale je odwracając.

Podawać:

Z sosem paprykowym i grzankami z chleba przygotowanymi na grillu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie