Składniki:
Przyrządzenie:
Rozetrzeć w moździerzu sól, pieprz i jałowiec, na końcu dodając obrany i rozdrobniony czosnek.
Żeberka pokroić na porcje.
Każdy kawałek mięsa skropić z obu stron sosem Worcestershire i posmarować mieszanką z moździerza.
Przełożyć kawałki mięsa rozmarynem, zawinąć w folię spożywczą i marynować w lodówce minimum 4 godziny.
Żeberka po zamarynowaniu, wrzucić do wrzącej wody i gotować 30-35 minut.
Po ugotowaniu, posmarować gorące żeberka glazurą z obu stron,
ułożyć w naczyniu, które szczelnie zamknąć i odstawić przynajmniej na 15 minut.
Rozgrzać grill z przykryciem do wysokiej temperatury
i piec żeberka metodą pośrednią, tj. około 20 cm nad źródłem ciepła,
podkładając pod kawałki mięsa aluminiową folię.
Piec około 20-25 minut, smarując w trakcie pieczenia pozostałą glazurą.
Podawać:
Z dodatkiem konfitury cebulowej.
Źródło: Paul Wieczor