Składniki (na 6 szaszłyków):
glazura:
sos:
Przyrządzenie:
Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć, pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości.
Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym.
Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni.
Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem.
Glazurą posmarować szaszłyki.
Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki.
Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują,
następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron.
Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką.
Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać:
Gorące ze śmietaną cytrynową.