Grill: Szaszłyki z łososia z ananasem

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki (na 6 szaszłyków):

  • 300 g filetów z łososia
  • 250 g miąższu obranego ananasa
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

glazura:

  • 3 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • 30 ml białego octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli

sos:

  • 100 g śmietany 18%
  • ½ cytryny

Przyrządzenie:

Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć, pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości.
Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym.
Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni.
Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem.
Glazurą posmarować szaszłyki.
Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki.
Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują,
następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron.
Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką.
Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać:

Gorące ze śmietaną cytrynową.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie