Grill: Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 średni ogórek
  • 5 większych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

marynata:

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki chili
  • sok z limonki
  • sałatka z rukoli
  • sos winegret

Przyrządzenie:

Składniki marynaty połączyć.
Pierś kuraczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki na noc.
Ogórek i pieczarki pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem.
Piec na rozgrzanym grillu przez około 30 minut, raz odwracając.

Podawać:

Szałyki skrapione sokiem z limonki, na sałatce z rukoli z sosem winegret.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie