Grill: Szaszłyki z kurczaka i mango

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 1 mango
  • piersi z 2 kurczaków
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • oregano
  • bazylia
  • czosnek
  • pieprz Cayenne
  • sól
  • pieprz
  • odrobina piwa
  • patyczki do szaszłyków

Przyrządzenie:

Piersi z kurczaka posolić, posypać bazylią, oregano,
natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, pieprzem Cayenne.
Tak przygotowanego kurczaka pokroić na nieduże kawałki.
Zalać odrobiną piwa, przełożyć do miski i pod przykryciem trzymać w lodówce godzinę.
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić na nieduże kawałki. Mango obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Po godzinie wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć w ziarenkach sezamu,
a następnie nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, mango, cebulę i paprykę.
Piec na grillu do momentu, aż mięso będzie w pełni upieczone.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie