Grill: Szaszłyki z brukselką

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 12 brukselek
  • 6 pieczarek
  • 50 g kiełbasy
  • 2 małe cebule
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 2 łyżki oleju

Przyrządzenie:

Brukselkę umyć, oczyścić z brzydkich liści, wrzucić do wrzącej, osolonej wody,
i gotować, aż brukselka będzie miękka.
Cebulę i pieczarki umyć, oczyścić, cebulę obrać, obydwa warzywa pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i białych włókien. Pokroić na kwadraty.
Sporą szczyptę soli, pieprzu i oregano wsypać do miseczki.
Zalać 2 łyżkami oleju, wymieszać.
Na szpikulce do szaszłyków nadziewać naprzemiennie brukselkę, cebulę, paprykę i kiełbasę.
Zamiast kiełbasy można dodać wcześniej uduszone lub upieczone mięso.
Polać marynatą, odstawić na 20 minut.
Szaszłyki ułożyć na grillu i piec około 20 minut.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie