Składniki:
Przyrządzenie:
Brukselkę umyć, oczyścić z brzydkich liści, wrzucić do wrzącej, osolonej wody,
i gotować, aż brukselka będzie miękka.
Cebulę i pieczarki umyć, oczyścić, cebulę obrać, obydwa warzywa pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i białych włókien. Pokroić na kwadraty.
Sporą szczyptę soli, pieprzu i oregano wsypać do miseczki.
Zalać 2 łyżkami oleju, wymieszać.
Na szpikulce do szaszłyków nadziewać naprzemiennie brukselkę, cebulę, paprykę i kiełbasę.
Zamiast kiełbasy można dodać wcześniej uduszone lub upieczone mięso.
Polać marynatą, odstawić na 20 minut.
Szaszłyki ułożyć na grillu i piec około 20 minut.