Grill: Szaszłyk z kurczaka po nepalsku

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych w grubą kostkę filetów z kurczaka
  • rozpuszczone masło do polewania szaszłyków
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżczeczki curry
  • 1 łyżka oleju
  • 2 drobno posiekane papryczki chili
  • ½ łyżki ostryżu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka tartego czosnku
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Mięso ułożyć w miseczce, zalać marynatą, wymieszać, odstawić na  12 godzin do lodówki.
Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków.
Nadziewać na nie obsączone z marynaty i osuszone kawałki mięsa.
Każdy kawałek polać roztopionym masłem.
Piec na mocno rozgrzanym grillu, polewając resztą masła i kilkakrotnie obracając.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie