Grill: Pyszne żeberka

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 2 kg świeżych, grubych żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 szklanki keczupu
  • 2 szklanki nie solonego bulionu drobiowego
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki melasy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego

Przyrządzenie:

Umyte i osuszone płaty żeberek przyprawić solą, pieprzem i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane żeberka zrosić oliwą i piec umieszczone na aluminiowych tackach
kilkakrotnie odwracając przez około 2 godziny na dobrze nagrzanym grillu.
W na rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 30 sekund.
Dodać pozostałe składniki, mieszając gotować sos przez około 30 minut.

Podawać:

Polane obficie sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie