Składniki:
Przyrządzenie:
Piersi z kurczaka przeciąć w poprzek dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa.
Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny,
dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek.
Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie.
Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu.
Grillować mięso przez około 5 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski,
następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć.
Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć.
Podawać:
Z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem.