Grill: Piersi z kurczaka z grilla z cytryną i tymiankiem

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałązki świeżego tymianku
  • zielone oliwki w oliwie czosnkowej
  • grillowane kromki pieczywa
  • pesto z orzechów laskowych

Przyrządzenie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek.
Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa.
Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny,
dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek.
Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie, odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu.
Grillować mięso przez około 5-6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski,
następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć.
Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć.

Podawać:

Z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych oraz grillowanym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie