Grill: Piersi z kurczaka w skórce serowej

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 750 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki tartej bułki
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • drewniane szpadki do szaszłyków

Przyrządzenie:

Dokładnie wymieszać jajka z wodą.
Piersi oprószyć rozmarynem, oregano, solą i pieprzem.
Przyprawy dokładnie wetrzeć w mięso, odstawić na 30 minut.
Połączyć bułkę tartą z parmezanem, dokładnie wymieszać.
Każdą porcję zanurzać w jajku, obtoczyć w panierce bułczano-serowej.
Porcje skropić oliwą.
Szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie, nabić na nie porcje mięsa.
Piec na średnio nagrzanym grillu, odwracając co 3 minuty,
do momentu, aż mięso będzie odpowiednio wypieczone.

Podawać:

Z bagietką i surówkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie