Grill: Piersi w szafranie

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • mała szczypta szafranu
  • świeży tymianek
  • biały ryż na sypko
  • oliwa z oliwek

Przyrządzenie:

Piersi pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem.
Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran.
Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Paski wyjąć z marynaty, nadziać na szaszłyki skladając je w harmonijkę.
Szaszłyki ułożyć na grillu i piec przez około 5 minut,
następnie przełożyć na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut.
Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku.

Podawać:

Z białym ryżem i ewentualnie z oliwą oliwek.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie