Grill: Pieczone ziemniaki z włoskim sosem

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera gouda
  • ½ szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ziemniaki wyszorować, z jednej strony naciąż na krzyż i każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową.
Ułożyć na grillu (lub w piekarniku nagrzanym do 200°C) i piec 50 minut.
Natkę posiekać, zmiksować z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki rozchylić widelcem w miejscu nacięć i nałożyć po 2 łyżeczki sosu.
Resztę sosu podawać oddzielnie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie