Grill: Peklowana golonka pieczona w piwie

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 2 duże golonki
  • 1 litr zaprawy peklującej, stosunek wody do soli peklującej 10:1
  • kilka liści laurowych
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren angielskiego ziela
  • łyżka wielokolorowego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciemnego piwa

Przyrządzenie:

Golonki peklować z dodatkiem liści laurowych, czosnku, angielskiego ziela i pieprzu
w chłodnym miejscu w temperaturze 3-5°C przez 4-5 dni.
Mięso musi być przykryte całkowicie zalewą i obracane raz dziennie.
Po upeklowaniu gotować golonki wraz z wyjętymi z zalewy przyprawami, aż będą niemal miękkie.
Rozgrzać grill do temperatury około 200°C i ułożyć mięso na posmarowanej olejem aluminiowej folii.
W początkowej fazie piec golonki przykryte, podlewając piwem do całkowitej ich miękkości,
nastepnie odkryć i piec jeszcze do momentu zarumienienia się skórki,
pamiętając o częstym smarowaniu golonki wytworzonym sosem z piwa.

Podawać:

Mężczyznom w słusznym wieku.

Źródło: Paul Wieczor

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie