Grill: Orzechowy pstrąg

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 4 filety z pstrąga po ok. 175 g każdy
  • ¼ łyżeczki mielonej papryki
  • 5 orzechów włoskich
  • 125 g liści sałaty

sos:

  • 2 cebulki dymki
  • kilka listków selera naciowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Sos: dymkę drobno posiekać, włożyć do miseczki.
Seler naciowy umyć , osuszyć, posiekać i dodać miseczki.
Wlać ocet i olej z orzechów włoskich.
Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Grill mocno rozgrzać.
Tackę aluminiową do grillowania lub folię wysmarować połową oleju roślinnego.
Położyć na niej pstrąga, skórą do dołu, doprawić solą i papryką .
Piec 5-8 minut po jednej stronie, aż mięso ściemnieje w środku.
Podczas pieczenia ryby podgrzać na patelni resztę oleju roślinnego
i podsmażyć na nim orzechy włoskie, cały czas potrząsając i mieszając, aby się nie przypaliły.
Orzechy osączyć na papierowym ręczniku i grubo posiekać.
Sałatę opłukać i osuszyć, ułożyć na czterech talerzach.
Na liściach sałaty ułożyć pstrągi.
Zamieszać sos, polać nim ryby, posypać orzechami i...

Podawać

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie