Grill: Łosoś w ziołowej skorupce

Marek Szydełko
29.10.2015

Składniki:

  • 4 kawałki świeżego łososia ze skórą po 200 g
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek estragonu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • żółtko
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ½ szklanki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku

Przyrządzenie:

Posiekać tymianek. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 sekund, po czym zanurzyć w zimnej wodzie.
Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody,
wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić solą oraz pieprzem.
Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu,
wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami.
Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec około 10 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie