Grill: Kurczak w sezamie

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 500 g piersi, udek lub polędwiczek z kurczaka, bez skórki i tłuszczu
  • marynata:
  • 1 łyżka prażonego ziarna sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (mirin) lub sherry
  • 2 łyżeczki miodu lub soku śliwkowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ryż imbirowy:
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 szklanka ryżu o drobnych lub średnich ziarnach, wypłukanego i osuszonego
  • 1 i ½ szklanki piwa imbirowego
  • 1 łyżka pokrojonego w kostkę imbiru marynowanego lub z puszki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej dymki

Przyrządzenie:

Przyrządzić marynatę, mieszając dokładnie wino, sosy, olej sezamowy i ziarna sezamu
w naczyniu przeznaczonym do produktów spożywczych.
Kurczaka pokroić na duże kawałki.
Mięso włożyć do zalewy i obrócić kilka razy, aby dokładnie pokryło się marynatą.
Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W dużym rondlu na małym ogniu podgrzać świeży imbir i olej sezamowy.
Przygrzewać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dołożyć ryż i gotować dalej, mieszając przez 2 minuty.
Dodać piwo imbirowe i imbir marynowany.
Rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Przykryć rondel.
Odparować przez 10-15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodać dymkę i wymieszać.
Nagrzać grill lub piekarnik do średniej temperatury. Osuszyć kurczaka.
Piec na ruszcie lub na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą przez 6-7 minut,
aż mięso będzie dopieczone i przyrumienione.
Kurczak jest gotowy, kiedy po nakłuciu wypływa z niego klarowny sok.

Podawać:

Z ryżem imbirowym i ugotowanymi na parze warzywami po chińsku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie