Składniki:
Przyrządzenie:
Przyrządzić marynatę, mieszając dokładnie wino, sosy, olej sezamowy i ziarna sezamu
w naczyniu przeznaczonym do produktów spożywczych.
Kurczaka pokroić na duże kawałki.
Mięso włożyć do zalewy i obrócić kilka razy, aby dokładnie pokryło się marynatą.
Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W dużym rondlu na małym ogniu podgrzać świeży imbir i olej sezamowy.
Przygrzewać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dołożyć ryż i gotować dalej, mieszając przez 2 minuty.
Dodać piwo imbirowe i imbir marynowany.
Rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Przykryć rondel.
Odparować przez 10-15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodać dymkę i wymieszać.
Nagrzać grill lub piekarnik do średniej temperatury. Osuszyć kurczaka.
Piec na ruszcie lub na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą przez 6-7 minut,
aż mięso będzie dopieczone i przyrumienione.
Kurczak jest gotowy, kiedy po nakłuciu wypływa z niego klarowny sok.
Podawać:
Z ryżem imbirowym i ugotowanymi na parze warzywami po chińsku.