Grill: Kalmary z grilla

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 2 duże kalmary oczyszczone lub około ½ kg kalmarów

Marynata:

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i ½ łyżki octu winnego
  • listki rozmarynu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Do głębokiego talerza wrzucić czosnek i rozmaryn, wlać oliwę oraz ocet winny.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Kalmary umyć i osuszyć, przeciąć je wzdłuż na 2 części i w poprzek.
Włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć folią przeźroczystą i włożyć do lodówki na 4 godziny.
W tym czasie jeden raz kalmary odwrócić.
Rozgrzać grill (piekarnik do 200 stopni).
Na grillu (bądź w piekarniku) położyć folię aluminiową, zagiąć końce folii tworząc boki na wysokość 1 - 2 cm.
Kalmary wyjąć z marynaty i ułożyć na folii a marynatę przelać do kubka.
Kalmary zapiekać przez około 4 minuty, aż się zarumienią.
Podczas pieczenia kalmary raz odwrócić i polewać marynatą.
Kalmary zdjąć z grilla, rozłożyć na talerzu oraz skropić oliwą z oliwek lub pozostałą marynatą znajdującą się w folii.

Podawać:

Z peperonatą i opieczonym w tosterze chlebem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie