Grill: Kaczka z grilla

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 4 kawałki piersi z kaczki
  • marynata:
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek jasnobrazowego cukru
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta świeżo mielonego zielonego pieprzu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • szczypta kopru włoskiego
  • gałązka świeżej kolendry

Przyrządzenie:

Przygotować marynatę:
w małej misce wymieszać dokładnie czosnek, sos sojowy, cukier, starty imbir, posiekaną kolendrę,
goździki, cynamon, zielony pieprz, gwiazdki anyżu oraz koper włoski.
Umieścić piersi kaczki w płytkim, niemetalowym naczyniu, polać je marynatą.
Delikatnie odwracać, aż całkowicie pokryją się marynatą, po obu stronach.
Owinąć miskę folią i wstawić do lodówki na 6 godzin, obracając mięso kilkukrotnie.
Po wyjęciu mięsa z marynaty, zachować jej resztę do smarowania.
Piec kaczkę nad gorącymi węglami przez 20-30 minut, odwracając i smarując zachowaną marynatą.
Pokroić kaczkę w plastry i przełożyć na ciepłe talerze.

Podawać:

Ozdobione gałązką świeżej kolendry.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie