Grill: Grillowany stek z sosem z avocado

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 1 i ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 i ½ łyżeczki kminku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • ¾ kg steku
  • 1 avocado obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z 1 limonki

Przyrządzenie:

Połączyć staranne pierwsze 5 składników w misce.
Mieszaniną przypraw natrzeć stek.
Rozgrzać grill na średnim ogniu.
Pozostałe składniki włożyć do malaksera i zmiksować aż masa będzie jednolita.
Sos umieścić odstawić do lodówki.
Stek piec przez około 5 minut z każdej strony.
Odstawić na 10 minut, pokroić na plastry o grubości około 1 cm.

Podawać:

Z sosem z avocado.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie