Grill: Fajita z salsą pomidorową

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • ½ kg stekowej wołowiny
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 małe papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 gałązki świeżej lub suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka pomidorowej salsy
  • ¼ szklanki ukwaszonej śmietany

Przyrządzenie:

Mięso pokroić na cienkie paski, cebulę w półtalarki a czosnek drobno posiekać.
Wino wymieszać z 3 łyżkami oliwy.
Warstwami ułozyć w naczyniu mięso, cebulę, kolendrę, posypać pieprzem i posiekanym czosnkiem.
Zalać marynatą tak, aby mięso było przykryte.
Marynować w lodówce przez kilka godzin.
Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić ją w wąskie paski.
ułożyć w miseczce i skrapić resztą oliwy, posolić.
Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury.
Na grillu postawić żeliwną patelnie (lub tackę) i nałożyć najpierw mięso z cebulą, później paprykę.
Piec około 10-15 minut podlewając marynatą. Pod koniec mięso posolić.
Tortillę podgrzewamy z obu stron, aż bedzie chrupka.

Podawać:

Na tortilli, z pomidorową salsą i kwaśną śmietaną.

Źródło: Paul Wieczor

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie