Gastronomia: Trendy w gastronomii

Marek Szydełko
30.10.2015

Co jemy, jak jemy i gdzie jemy najchętniej? Jak wygląda współczesna gastronomia i w którym kierunku się rozwinie? Jest to jedno z najważniejszych pytań zadawanych na gruncie restauracyjnym. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Ale pewne kierunki rozwoju możemy przewidzieć.

Na pewno w modzie pozostanie ekologia i zdrowe jedzenie. Klienci restauracji coraz częściej chcą wiedzieć, jakie produkty są oferowane w menu. Chcą mieć gwarancje jakości, znać ich pochodzenie – często pojawiają się pytania o produkty ekologiczne. Restauracje ze zdrowym jedzeniem to jeden z ważniejszych trendów w gastronomii. Za granicą takie funkcje lokali ekologicznych spełniają restauracje miejscowe, które kupują produkty od lokalnych producentów wspierając w ten sposób przemysł istniejący na ich terenie. Dzięki temu zdobywają uznanie nie tylko okolicznych mieszkańców, ale wielu turystów korzystających z uroków regionu i smakoszy dań. Za przykład podam Grecję wyspiarską. Na wyspach wszystkie niemal lokale są Eko. Bo sieciówki prawie tam nie istnieją. Miejscowe tawerny za to serwują dania pyszne i tanie. W Polsce takich miejsc jest bardzo mało.

Drugi trend w rozwoju gastronomii to tzw. casual dining, czyli byle dużo, byle tanio, czyli jedzenie bardzo przeciętne, które oferują popularne fast foody typu gyros. Klient otrzymuje danie niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, do tego dużą porcję frytek lub ryżu i sałatkę lub gotowane warzywa. Powodem popularności tego typu lokali jest brak czasu klienta i zubożenie społeczeństwa wywołane kryzysem i problemami ekonomicznymi w Europie i na świecie. Tanie restauracje sprzedają przeciętność za przystępną cenę.

Moda na modę, czyli modne restauracje na topie. Ten trend przychodzi do nas z zagranicy. W Polsce jest on jeszcze ograniczony. To restauracje, które oferują nowości osiągnięte z zaskakujących połączeń, międzynarodowych osiągnięć kucharzy i nagród znanych na całym świecie. Dania kosztują krocie, ale bynajmniej można się chwalić, ze jedliśmy i tego i tego, takie i takie danie. Namiastką tego trendu w Polsce są restauracje, których właściciele przyciągają modnymi nazwiskami – głównie aktorzy, piosenkarze.

Chętnie jednak coraz częściej poznajemy inne kuchnie. Dobrym trendem, coraz bardziej widocznym na polskim rynku gastronomicznym, jest otwarcie na różnego rodzaju kuchnie z całego świata. Dlatego pojawiają się restauracje specjalizujące się w kuchniach z odległych regionów, pozwalające na podróżowanie smakiem i wspomnieniami.

W Polsce hołdujemy tez tradycji – polska kuchnia jest bardzo lubiana. Kuchnia polska tak, ale w oparciu o tradycyjne, sprawdzone przepisy, taka kuchnia to kuchnia Eko i kuchnia swojska, lokalna, a zarazem bardzo staranna. I być może w przyszłości Czekaja nas polaczenia tradycyjnych smaków z bardziej egzotycznymi np. pierogi z mięsem i curry?

Restauracje specjalistyczne serwujące dania z ryb, dziczyzny, naleśnikarnie, pierogarnie, restauracje z burgerami. Takich, które skupiają się na jednego rodzaju daniach, produktach, czy pomyśle. Wąska specjalizacja zawsze przyciągała i przyciąga smakoszy. Restauracja skupiona na jednej rzeczy, będzie ją przygotowywać dobrze, smacznie i ciekawie. Można przypuszczać, że włoska knajpa ma swoją recepturę na unikalne ciasto na pizze.


Miejmy tez nadzieję, że te wszystkie pyszności trafią też do nas jak jedzenie online lub jedzenie na telefon. W domu zawsze jest smaczniej i przytulniej.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie