Gastronomia: Rola hurtowni gastronomicznych

Krzysztof Jagielski
30.10.2015

Gastronomia to działalność gospodarcza związana z tym co najbardziej lubimy, a więc jedzeniem. Powstaje coraz więcej restauracji, barów, stołówek, czy miejsc gdzie sprzedawane są popularne hot dogi, hamburgery, cheeseburgery i tym podobne szybkie dania.

Coraz prężniej rozwijają się usługi związane z gastronomią, jednak jak dobrze zdajemy sobie sprawę, nie wszystkie goszczące nas restauracje, czy bary pozostawiają po sobie dobre wrażenie. Najczęściej , gdy tak się dzieje już nigdy nie przychodzimy do danego miejsca, szukając bardziej satysfakcjonujących nas lokali. Oczywiście trzeba brać pod uwagę klasę danego lokalu, nie można porównywać baru, czy stołówki z renomowaną restauracją. Po to zostały wprowadzone standardy, zresztą na obiad w pięciu gwiazdkowej restauracji nie każdego stać i jada tam z reguły najbardziej bogata część społeczeństwa.

Każdy lokal zajmujący się gastronomią potrzebuje odpowiedniej kuchni z odpowiednim sprzętem. Dobry sprzęt można dostać z hurtowni gastronomicznej. Dodatkowo wyszukana hurtownia może pomóc nam w projekcie naszej kuchni.

Najbardziej profesjonalne hurtownie gastronomiczne nie tylko produkują świetnej klasy sprzęt, sprawdzający się w każdej placówce gastronomicznej. W czym jeszcze może pomóc hurtownia? Pomoże w planowaniu kuchni z wyposażeniem gastronomicznym. Należy odpowiednio wcześniej zastanowić się co chcemy mieć, by uniknąć problemów z przeróbkami instalacji. Pracownicy hurtowni chętnie doradzą jakie sprzęty gastronomiczne wybrać dla konkretnej kuchni. Znają się na rzeczy, ponieważ realizują dziesiątki takich projektów rocznie. Na ogół doradztwo jest bezpłatne.

Hurtownia gastronomiczna skompletuje zamówiony sprzęt, odpowiednio zapakuje i wyśle wraz z dokumentacja techniczną. Wysyłka nastąpi w sposób kontrolowany, to znaczy, że sprzęty wymagające instalacji jako pierwsze zostaną przetransportowane jako pierwsze, a w dalszej kolejności następne. Robi się to po to, by uniknąć bałaganu w trakcie montażu i zabierania niepotrzebnego miejsca.

Jednym z regionów Polski, gdzie tępo powstawania lokali gastronomicznych przedstawia się najbardziej dynamicznie, jest Warszawa. W Warszawie renomowaną hurtownią gastronomiczną jest firma Tanake, którą można znaleźć pod adresem http://www.tanake.com.pl/.

Sprawdź możliwości e-catering, systemu do zamawiania posiłków e-catering.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie