Gastronomia: Rodzaje pizzy – pizza pizzy nierówna.

Krzysztof Jagielski
30.10.2015

Pizza uchodzi za mało zdrowe danie typu fast food. Nic bardziej mylnego. Pizza może być zdrowa, obfitująca w składniki odżywcze i do tego dietetyczna.
Pizza jest daniem o bardzo długiej i zmiennej historii. Oczywiście najbardziej znana jest jako produkt kuchni włoskiej, co więcej wywodzi się z tych właśnie okolic, bo jej pierwsze wersje powstawały już w Starożytnej Grecji. Przeszczepione zostały do Rzymu i dopiero w XVII wieku zaczęto używać pomidorów sprowadzanych do Neapolu. Od tego czasu stały się nieodłącznym elementem tej potrawy.  Pod koniec XIX wieku narodziła się margerita – trzy kolory (bazylia, pomidory, mozarella) symbolizować miały kolory Włoch. Do dziś to podstawowa wersja – dla niektórych najlepsza.

Rodzaje pizzy:
- pizza neapolitańska – produkt zastrzeżony przez Unię Europejską. Jeśli chcemy tak nazwać swoją pizzę musi ona być wykonana ze specjalnych składników, między innymi mozarella powinna być z mleka bawolego – pozyskanie takiego sera może być dość trudne. Składniki pizzy neapolitańskiej, mimo że jest ich niewiele są zazwyczaj pochodzenia lokalnego (pomidory San Marzano, neapolitańskie drożdże). Grubość pizzy nie powinna przekraczać 3 mm, piecze się ją w piecu opalanym drewnem dębowym przez 60-90 sekund.
- pizza typu Lazio – dostępna w całych Włoszech jako pizza na wynos, o grubości ciasta od 1 do 2 cm, pieczona jest w kuchenkach elektrycznych
- pizza sycylijska – o prostokątnym kształcie, na grubym cieście, z wieloma dodatkami
- pizza biała – zamiast sosu pomidorowego posiada sos biały, na bazie mleka albo pesto

Pizza do domu…przyjedzie
Popularność pizzy na całym świecie przyczyniła się do powstawania kolejnych jej odmian np. pizzy amerykańskiej na bardzo grubym cieście. Co kraj to inna pizza. W Polsce jest to bardzo popularna potrawa obiadowa, imprezowa, pizzę chętnie robi się w domu. Jednak najczęściej funkcjonuje jako pizza na telefon. Chcesz wiedzieć gdzie najlepsza? Kliknij tutaj.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie