Gastronomia: Przygotowywanie zdrowych posiłków

Maciej Piwowski
30.10.2015

Nasza dieta ma znaczący wpływ na stan zdrowia, dlatego warto postarać się o to, żeby była prawidłowo zbilansowana. Pamiętaj, że „jesteś tym, co jesz”. Niewłaściwe nawyki żywieniowe powodują szereg stanów chorobowych.

Zdrowe odżywianie

Jeżeli chcemy, żeby nasza dieta była zdrowa i dostarczała nam niezbędnych witamin i składników mineralnych, musimy pamiętać o tym, żeby w codziennym jadłospisie znalazły się elementy z następujących grup spożywczych: węglowodany; owoce i warzywa; produkty mleczne; tłuszcze ; mięso, ryby i jaja. Każdego dnia powinnyśmy spożywać pięć posiłków, zaczynając od obfitego śniadania. Ostatni z nich należy zjeść około dwie, trzy godziny przed snem.

Ograniczenie soli

W zasadach zdrowego odżywiania trzeba pamiętać, żeby używać mało soli, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie, zwiększa ciśnienie i prowadzi do chorób cywilizacyjnych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia do 5 gramów soli dziennie. Obecnie jest ona dodawana do większości artykułów spożywczych dostępnych w sklepach, czyli chleba, wędlin, ciastek, sosów w proszku itd. Z tego powodu w naszym organizmie gromadzi się jej nadmiar.

Przygotowywanie posiłków w szybkowarze

Pomocny w zdrowym gotowaniu będzie szybkowar, ponieważ dzięki niemu przygotowywanie jedzenia jest szybsze nawet o siedemdziesiąt procent, bowiem wewnątrz garnka następuje wzrost ciśnienia i temperatury. Ponadto produkty spożywcze podczas gotowania nie tracą witamin i składników mineralnych. Szybkowar ogranicza także spożycie soli, ponieważ wymaga znacznie mniejszej ilości wody do gotowania warzyw. Zazwyczaj zupa jest już gotowa po siedmiu minutach, a ziemniaki po ośmiu. W szybkowarze można gotować wszystkie dania. Zaletą jest także oszczędność czasu i pieniędzy, ponieważ będziemy płacić mniejsze rachunku za prąd i gaz.

Przepis na pyszną zupę jarzynową

W szybkowarze możemy przyrządzić przepyszną jarzynową zupę, która będzie pełna witamin i składników mineralnych. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki: 6 marchewek, 1 pietruszkę, 4 ziemniaki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, kawałek selera, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, żółtko, liść kapusty włoskiej lub pekińskiej, odrobinę oliwy z oliwek oraz przyprawy (kurkuma, imbir, sól morska do smaku).
Wykonanie: Do szybkowara wlewamy 1 litr wody, który należy zagotować. Dodajemy do niej szczyptę kurkumy, żółtko. Do garnka dodajemy pokrojoną pietruszkę, ziemniaki, i kaszkę kukurydzianą. Następnie mieszamy i dodajemy cebule, seler, kapustę włoską, czosnek, oliwę z oliwek, szczyptę imbiru oraz sól. Zamykamy szybkowar i gotujemy przez 15 minut. Następnie wyłączamy gaz, garnek ściągamy z kuchenki i wypuszczamy z niego ciśnienie. Zupa jest już gotowa do spożycia.

Musimy pamiętać, że w jedzeniu chodzi o to, żeby przynosiło nam zdrowie. Nieodpowiednie odżywianie prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych. „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem" – powiedział bardzo dawno Hipokrates. Warto zapamiętać te słowa i zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie