Gastronomia: Pizza z różnych stron świata

Marek Szydełko
30.10.2015

Już dzieci wiedzą, że ojczyzną pizzy są Włochy – klasyczna margherita nawet dodatków barwami przypomina o swoim włoskim pochodzeniu. Jednak popularność tego niezwykle uniwersalnego placka sprawiła, że dziś możemy go spróbować w wielu różnych odmianach. Dodatki ze wszystkich stron świata to znak, że pizza podbiła podniebienia smakoszy na wielu kontynentach!

Szlachetna klasyka

Trudno dokładnie określić, w którym państwie powstały pierwsze drożdżowe placki, od których wywodzi się dzisiejsza pizza. Te polewane oliwą i posypywane ziołami przekąski były popularne w rejonie Morza Śródziemnego, szczególnie w starożytnej Grecji, a później w Rzymie. Dziś do najbardziej znanych i cenionych należą właśnie pizze z dodatkami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej, a więc pomidorami, mozarellą, oliwą, świeżymi ziołami, owocami morza. Oprócz klasycznej margherity i marinary powodzeniem cieszy się np. wersja grecka, z oliwkami i serem feta, a także z dodatkiem tuńczyka, anchois bądź różnych owoców morza.

Szczypta egzotyki

Część klientów, odwiedzających pizzerie, pragnie posmakować egzotyki. Takie osoby również znajdą wiele propozycji, które zaspokoją ich potrzeby. Typowa odmiana w tej kategorii to pizza hawajska, łącząca smak szynki i ananasa. Jest ona jednak podawana w Polsce od wielu lat, więc trudno tu mówić o jakiś nowych doznaniach smakowych. Na szczęście lokale gastronomiczne nie pozwalają się nam nudzić – jedną z bardziej popularnych ostatnio opcji jest pizza indyjska, z oryginalnym połączeniem słodyczy brzoskwiń oraz specyficznego smaku curry. Interesującą gamę smaków poznamy również decydując się na przykład na pizzę marokańską, z bakłażanem i jagnięciną.

Sami swoi

Dla osób, którym trudno jest rozstać się z tradycyjną, polską kuchnią, mamy dobre wieści! Powstaje coraz więcej gatunków pizzy, opierających się na rodzimych, swojskich recepturach. Tak więc nie jest już niczym nowym kosztowanie pizzy z kiszoną kapustą, kiełbasą, a nawet kaszanką.
Swojskie potrawy, które nie odbiegają zbytnio od naszych kulinarnych przyzwyczajeń, znajdziemy także wśród placków pochodzących z innych krajów. Przystępnie dla tradycjonalistów wyglądać będzie np. pizza węgierska z mięsem wołowym i pieczarkami, czy też pizza niemiecka z kabanosem i boczkiem.
Dla tych,którzy lubią porządnie zjeść, polecamy również niezwykle dziś popularną aromatyczną pizzę z kebabem, a także treściwą odmianę amerykańską, z dużą ilością mięsa i cebuli. I kto powiedział, że pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej placki muszą być mało sycące?

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie