Gastronomia: Najzdrowsza kuchnia pod słońcem

Mateusz Nowak
09.11.2015

Chcąc zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnością zaserwowanych dań, często zapominamy o mądrym gotowaniu. Oznacza to w praktyce, że nasze kuchnie rzadko kiedy obfitują w naprawdę bezpieczne naczynia do gotowania. Przypalone garnki czy spalone patelnie, oczywiście wyczyszczone, w taki sposób, aby zatuszować ich faktyczny stan, to rzeczywistość kuchenna większości z nas. Czas to zmienić i sięgnąć po bezpieczne naczynia do gotowania.

Smaczne, ale czy zdrowe?

Aby uatrakcyjnić najbliższą imprezę – także tą w gronie rodzinnym – amatorzy gotowania, bardzo chętnie sięgają po nowe przepisy. Podpatrują na przykład jak przygotować słynne szwajcarskie fondue czy prawdziwy węgierski gulasz. Sprawdzają, w jaki sposób zrobić smaczne płonące naleśniki z nadzieniem z masy orzechowej i dodatkiem bakalii oraz polewą czekoladową. W tym wszystkim zapominają, że tak naprawdę nie posiadają w swojej kuchni odpowiednich do ich przygotowania naczyń. Te, które posiadają są zazwyczaj już mocno wysłużone, ale jest w nich coś wyjątkowego. Są to zazwyczaj ich: „ulubione” czyli najlepsze garnki czy „wypróbowane” patelnie. I chociaż świecą czystością, to w rzeczywistości po wielokrotnym, często bardzo dokładnym oczyszczaniu, stają się niebezpieczne dla zdrowia, a już w szczególności dla naszego żołądka. Pozbawione warstwy ochronnej, niejednokrotnie mocno porysowane czy obtłuczone, poddawane działaniu wysokich temperatur, wydzielają – niewidoczne gołym okiem – szkodliwe substancje toksyczne.

Jak gotować bezpiecznie?

Czy istnieje jakaś recepta na smaczne, ale przy tym bezpieczne gotowanie? Oczywiście, że tak. Wystarczy zainwestować w trwałe naczynia do gotowania. Problem w tym, że na rynku niemal każde z nich jest tak reklamowane. W jaki zatem sposób znaleźć najlepszy garnek czy patelnię? To wbrew pozorom bardzo proste. Dobre naczynie do przyrządzania potraw, to przede wszystkim bezpieczne wykonanie. Chodzi tu o materiały, które mimo poddania ich działaniu wysokiej temperatury, nie wchodzą w reakcję z pożywieniem. Najlepszy garnek czy patelnia powinna też charakteryzować wysoka trwałość. Oznacza to, że materiał z jakiego je wykonano, nie odkształca się i jest odporny na przypalenia. I wreszcie po trzecie naprawdę dobre naczynia kuchenne, to takie, które są łatwe w utrzymaniu w czystości. Ze względu na to, że jedzenie nie przywiera do ich dna, nie przypala się. Nie musimy więc ich niczym szorować ani doprowadzać, tym samym do zdarcia zabezpieczającej warstwy.

Jeśli nie macie pomysłu, gdzie szukać takich naprawdę dobrych, trwałych i profesjonalnych naczyń do gotowania, zajrzyjcie tutaj http://www.philipiaksalony.pl Gwarantujemy, że od tego momentu bez wątpienia, będziecie mogli nazwać swoją kuchnię – najlepszą i najbezpieczniejszą pod słońcem!

 

Artykuł sponsorowany.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie