Espresso

Maciej Piwowski
09.05.2015

Espresso – Bardzo niewielka ilość napoju uzyskana z zaparzenia około 6,5-7 gram drobno zmielonej kawy pod ciśnieniem 9 – 15 bar. Podaje się ją w filiżankach o grubych ściankach (najlepiej podgrzanych) o pojemności 50 ml wypełnionych napojem do połowy. Na bazie espresso otrzymuje się bardzo dużą gamę napojów kawowych.

Espresso Lungo – Espresso z podwójną ilością wody, dłużej przepuszczonej przez kawę. Kawa bardziej rozcieńczona.

Espresso Doppio – Podwójne Espresso.

Espresso con panna - kawa espresso udekorowana odrobiną pianki mlecznej (bitej śmietany).

Caffe Ristretto (Corto) - Espresso z mniejszą ilością wody (15 - 25 ml). Jest to bardzo mocna, czarna i aromatyczna kawa.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie