Ekspresy do kawy ciśnieniowe - ręczne lub półautomatyczne

Maciej Piwowski
09.05.2015

Ekspresy ręczne

Jest to najlepsze urządzenie jeśli chcemy, aby nie zajmowało ono zbyt dużo miejsca oraz co najważniejsze, jeśli lubimy przyrządzać kawę oraz mieć wpływ na jej przyrządzenie.

Urządzenia te są wyposażone w specjalny uchwyt na kawę, najczęściej z dwoma wymiennymi sitkami o pojemnościach odpowiednio, na jedną lub dwie filiżanki espresso. Do tych sitek nasypujemy kawę mieloną.(zobacz: przechowywanie kawy). Czasami dołączony jest także specjalny adapter na kawę w saszetkach. Urządzenie posiada zbiornik na wodę o różnych pojemnościach.

Podejmując decyzję o zakupie ekspresu powinniśmy również wziąć pod uwagę pojemność zbiornika. Im większy zbiornik tym większe urządzenie. Jeśli na co dzień przyrządzamy 2 - 4 filiżanek kawy, w zupełności wystarczy nam zbiornik o pojemności około 1 litra. Nie jest dobrze jeśli woda "stoi" w zbiorniku przez dłuższy czas. (Zobacz: Jaki ekspres na początek ?)

Moc ekspresu, im większa moc, tym szybciej ekspres będzie gotowy do przyrządzenia kawy. Aby uzyskać najlepiej zaparzoną kawę wybierz ekspres, który może wytworzyć ciśnienie 15 Bar. Po zaparzeniu 2-4 filiżanek kawy lub po zrobieniu 2 cappuccino ważne jest aby urządzenie miało czas na ostygnięcie (chociaż 10 min).

Ceny tych urządzeń są bardzo zróżnicowane i potrafią kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Jednak można już zwrócić uwagę na ekspresy ciśnieniowe w granicach kilkuset złotych.

W procesie parzenia kawy woda podawana jest ze zbiornika za pomocą pompy oraz podgrzewana w bojlerze do ok. 92 st.C. Ciśnienie wody osiąga 9-15 bar. Ważne jest aby ciśnienie, które opisuje producent urządzenia było osiągane w uchwycie, a nie w samej pompie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie