Składniki:
Przyrządzenie:
Oczyszczonego zająca włożyć do kamiennego lub szklanego naczynia i zalać maślanką.
Odstawić go w chłodne miejsce na 2-3 dni, obracając co 12 godzin.
Po zamarynowaniu podzielić zająca na części, a na potrawę przeznaczyć comber i uda.
Natrzeć kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca i pieprzem.
Jarzyny obirać i pokroić na plasterki, obłożyć nimi zająca i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Następnie usunąć jarzyny i ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie,
obłożyć kawałkami masła, wrzucić borowika i przykryć.
Włożyć na godzinę do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Od czasu do czasu polewać zająca wytwarzającym się sosem.
Gdy mięso jest już gotowe dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.